Pepers bewaren

Meestal kunt u niet alle chilipepers in een keer vers in de keuken gebruiken. Hoe kunt u chilipepers bewaren?

Pepers op hun best

Wilt u pepers vers gebruiken dan zijn ze op hun best (volgens velen) wanneer ze net zijn verkleurd. Van groen naar rood bijvoorbeeld of van groen naar geel. Op dat moment hebben ze dezelfde frisse smaak als de jonge onrijpe peper, maar ook de rijke smaak van de volwassen peper. In de volwassen peper neemt de vitamine A en de hoeveelheid suiker toe. Zodra de pepers helemaal zijn verkleurd zullen ze langzaam uitdrogen.


Drogen

Het drogen van chilipepers is de meest gebruikte en oudste manier om ze te bewaren. Alle pepers zijn te drogen, maar sommigen lenen zich hier iets minder goed voor.  Pepers met veel vruchtvlees en een dikke vruchtwand zoals de Jalapeno drogen moeilijker. Jalapenos worden in rook gehangen en gedroogd (chipotle) andere soorten worden ook vaak geroosterd om hun harde velletje makkelijker te verwijderen. Op de barbecue kunt u ze in korte tijd roosteren en het velletje verwijderen.


Kleine pepertjes met weinig vruchtvlees kunt u binnenshuis op een warme plek drogen. U kunt er een rista of een krans (zie foto's hieronder) van maken door ze in een sliert op te hangen. Wanneer pepers meer vruchtvlees bevatten zijn ze moeilijker te drogen en kan er schimmel bij komen. Om dit te voorkomen kunt u ze opensnijden. In de zon drogen ze goed, maar ook de oven kan helpen. Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.


Er zijn ook dehrydrators te koop om uw groenten en pepers te drogen.

U kunt droge pepers in hun geheel bewaren, maar u kunt ze ook vermalen tot poeder of in een pepermolen gebruiken (chilimolen). Zo nemen ze een stuk minder ruimte in. Vermaal de chilipepers in een keukenmachine tot kleine stukjes en stop ze in een (doorzichtige) pepermolen. Erg handig voor in de keuken.
Ook kunt u er chilipoeder van maken door ze nog fijner te malen in een elektrische keukenmachine.  Bewaar de poeder in kleine luchtdichte potjes. Draag bij deze manier wel een mondkapje of iets dergelijks. Chilipoeder in je neus of keel is allerminst prettig! Als het kan doe het dan buiten.Invriezen

Chilipepers kunt u in hun geheel of gesneden in de vriezer bewaren. Doe ze in vrieszakjes om uitdroging te voorkomen. Invriezen is een prima manier om ze te bewaren. Ze behouden dezelfde smaak als verse pepers. De tekstuur verandert wel, ze worden iets slapper (de cellen knappen tijdens het vriezen).


Chili azijn

In schone flessen of potten kunt u pepers bewaren in azijn. Laat ze drie weken staan en gebruik bij marinades of met olie bij salades.

Chili olie

U kunt chili olie maken op dezelfde manier als hierboven beschreven. Door het risico op botulisme kunt u pepers echter niet bewaren in olie. Haal ze er uit zodra ze hun smaak aan de olie hebben gegeven.


Chili drinks

U kunt pepers inmaken in drank. Op deze manier blijven pepers goed bewaard en kunt u bijzondere dranken serveren. Maak de chilipepers schoon en verwijder de zaden en het binnenste gedeelte. Snij de pepers in  grove stukken en stop ze in een fles of pot. Giet er wodka, gin of rum bij.  Laat het minstens twee weken staan.


Weergave

Euro 0.00