Het kweken van pepers is niet moeilijk en vooral erg leuk!

Benodigheden:
Peperzaden
Potgrond
zaaibak of potjes

Handleiding

Het beste kunt u peperzaden zaaien in de lente of eerder. Chiliplanten groeien, net als tomatenplanten, alleen in warme seizoenen.

Zaai de peperzaden in vochtige potgrond, ongeveer één centimeter uit elkaar, en bedek ze met een klein laagje aarde (maximaal 0,5 cm). Besproei deze aarde met een plantenspuit. Zaai niet te diep, om te voorkomen dat de peperzaden niet genoeg energie hebben om boven de grond te komen. Peperzaden ontkiemen het beste bij een temperatuur van 24 -30 graden Celsius. Wanneer de temperatuur te laag is, zullen ze niet ontkiemen. Eventueel kunt u de peperzaden enkele uren, of een nacht, voorweken in water om de buitenkant van het zaad zachter te maken om daarmee het kiemproces te versnellen.

De zaaibakken die u in tuincentra kunt kopen hebben vaak een overkapping. Hierdoor creëert u een broeierige omgeving waar de zaailingen van houden. U kunt ook gewone potjes gebruiken en deze afdekken met cellofaan. Prik er een paar gaatjes in voor zuurstof. Vergeet niet de zaadjes van een label te voorzien, zodat u weet welke peper u gezaaid hebt. Doet u dat niet, dan moet u maanden wachten om de plant uiteindelijk te kunnen identificeren. Zet de zaaibak of de potjes op een warme plek. Dat kan in de zon zijn, in een verwarmde kamer of vlakbij een radiator om zo voor optimale omstandigheden te zorgen voor de ontkieming. Er zijn ook verwarmde propagators te koop die de ontkieming versnellen. Op dit moment is er nog geen behoefte aan licht, maar alleen behoefte aan warmte, vocht en zuurstof. Houd de grond vochtig maar niet te nat, anders kunnen de peperzaden gaan rotten. Voorkom schimmel door af en toe te luchten. Schimmels kunnen de peperzaden en de zaailingen doden.

Ontkieming kan ook plaatsvinden in keukenpapier. Maak keukenpapier vochtig en leg de zaden erin. Vouw het enkele keren dubbel en leg het in een gesloten bakje of plastic zakje op een warme plaats.

Na één a twee weken verschijnen de eerste zaailingen boven de grond. Soms kan het langer duren. Voor beginners zijn de zaden van de Capsicum Annuum een goede keus. Deze ontkiemen en groeien sneller dan andere soorten. De Capsicum Chinense variëteiten ontkiemen langzamer. Bij deze soorten kan het soms wel 3 weken of nog langer duren. Wanhoop dus niet meteen!

De zaailingen zijn gevoelig en hebben nu ze boven de grond komen naast warmte, vocht en zuurstof vooral veel licht nodig. De planten houden van licht! Hebt u weinig licht in huis, dan kan een groeilicht voor planten uitkomst bieden.

Wanneer ze een tweede set bladeren hebben gevormd, kunt u ze gaan verpotten. Haal de plantjes en hun kluit voorzichtig uit de grond zonder de wortels te beschadigen en zet deze in een grotere pot met aarde. De plant heeft nu de ruimte om verder te groeien. Eventueel kan dit verpotten later herhaald worden, wanneer u de wortels uit de onderkant van het potje ziet komen.

Zijn de plantjes eenmaal sterk en groot genoeg dan kunt u ze bij lekker weer (rond mei) buiten zetten of in de tuin planten. Let op: de planten moeten afgehard worden. Dat houdt in dat ze voorzichtig aan hun nieuwe omgeving moeten wennen (ander licht, wind, andere temperatuur). Als u de plant in potten kweekt, kunt u ze enkele uren buiten zetten en later weer binnenshuis halen om ze langzaam te laten wennen aan de nieuwe omstandigheden.

Zet ze niet direct in de volle zon dan kunnen ze  gaan verschrompelen. U kunt de plantjes eventueel ondersteunen met bamboestokken, zodat ze niet gaan hangen bij veel wind.

Een nachttemperatuur tussen de 16 en 24 graden zorgt voor een goede vruchtafzetting in de zomer en herfst. Als u plant in potten dan kunt u ze 's nachts eventueel binnen zetten mocht het kouder worden aan het einde van het seizoen.

In de zomer zullen de bloemen aan de planten verschijnen, de voorbodes van de peper. Eventueel kan men extra voeding geven, bijvoorbeeld tomatenvoeding, om uiteindelijk een plant te krijgen met volle vruchten. Na bestuiving van de bloemen zal de peper gaan groeien. De bloem valt af en de peper komt te voorschijn. In de natuur gebeurt bestuiving voor een groot deel door bijen. Eventueel kan men van handbestuiving gebruik maken. Met handbestuiving brengt men, met behulp van de vinger, stuifmeel van de ene bloem naar de andere.

Laat de chilipepers rijp worden en oogst ze! Sommige variëteiten zijn in de groene fase het lekkerst, maar vaak zijn ze op hun best, wanneer ze net zijn verkleurd. U kunt ze vers in de keuken gebruiken, maar ook op vele manieren bewaren.

Weergave

Euro 0.00